Service-trickshots

Er zijn trickshots die je meteen bij jouw service al kan spelen:

  • Flickservice
  • Kort serveren naar de verkeerde kant
  • Serveren met een gedraaid blad
  • Geslicete korte service
  • Een korte cross service door horizontale veren shuttle
  • Slicen op de veren

Deze worden hieronder verder besproken.

Flickservice

De flickservice is een voorbeeld van een andere slag spelen dan die waarmee je de slag inzet. De backhand-variant hebben we al uitgelegd bij het onderdeel 'hoge service - backhand'. 

De forehand variant wordt bijna nooit gespeeld, maar toch twee passende filmpjes: 


Kort serveren naar de verkeerde kant

Je kan lichaamstaal inzetten voor een trickshot waarbij je kort serveert naar de buitenkant, terwijl je tegenstander denkt dat je naar de binnenkant gaat serveren.
De voorbereiding is essentieel: eerst richt je je lichaam naar de buitenkant, en dan draai je je lichaam alsof je toch hebt besloten te mikken op de binnenkant. Dat draaien klinkt overdreven, maar het laat je tegenstander denken: O, ik zie wel wat je gaat doen!, en dat mentale zetje helpt jou bij je schijnslag.
Tijdens de uitvoering van de slag zelf houd je zo lang als je kan vol dat je rechtuit naar die binnenkant gaat slaan. Dus op het allerlaatste moment verander je pas de hoek waarmee je slaat.

Met een backhand-service vanaf het rechterservicevak is dat het eenvoudigst: op het moment van slaan houd je je elleboog wat hoger en je laat je racket iets zakken. De shuttle verdwijnt naar de linkerbuitenhoek.
Ook na het raakmoment beweeg je je lichaam naar rechts (je gaat all in), zodat nog steeds je tegenstander denkt dat de service rechtuit is.
Bewaak daarna wel de korte return rechtuit. De korte is voor jou, en komt-ie hoog dan is het een lekker hapje voor de je partner, tenminste als die heeft opgelet.

Dat het ook kan met een backhand-service vanuit het linkerservicevak. Dat vereist iets meer techniek, maar we hebben iemand gevonden die het precies uitlegt:


Serveren met een gedraaid blad

Een gedraaid blad kan goed bij spelers die bij de service het racket nagenoeg verticaal houden. Dat zijn er niet veel, maar dan werkt je racket draaien vlak voor de slag prima als schijnslag.


Geslicete korte service

Een subtiele variant op het gedraaide blad die geschikt is voor normale serveerders is de geslicete korte service, waardoor de shuttle gaat tollen.
Daar waar je normaal een korte slag rechtuit speelt, houd je je racketblad onder een lichte hoek op het slagmoment.
Om de shuttle niet te hoog te laten gaan, moet de slagrichting lager zijn dan normaal. Daarmee gaat (in theorie) de shuttle over dezelfde baan, maar nu met een spinn / draaiing.
Twee filmpjes waarin men uitlegt hoe deze service kan uitgevoerd worden.


Een korte cross service door horizontale veren shuttle

Voor mensen die met veren spelen, is er nog een technische trickshot bij de backhand korte service: je houdt de shuttle niet verticaal met het dopje naar beneden, maar horizontaal, waarbij de veren wijzen naar de (buiten)kant waar de shuttle naar toe moet. Je slagrichting is 'rechtdoor', maar omdat je alleen het dopje raakt, krijgen de veren geen energie op het slagmoment. Die geven die een anker-effect mee aan de shuttle en daardoor gaat de shuttle cross naar de buitenhoek.
Let ook hier weer op de return: die zal vaak rechtdoor zijn.


Slicen op de veren

Dit is een illegale service waarbij je alleen de veren raakt in een slice-slag. De shuttle tolt dan zo waanzinnig, dat een normale return bijna onmogelijk wordt. Wel leuk, niet toegestaan in een wedstrijd.