Schijnslagen achterin

De trickshots die je vanuit het achterveld speelt zijn op te delen in:

  • De voor-achter-schijnslagen geacteerde (sprong)smash, ingehouden (sprong)smash, de gemiste smash en versnelde drop. 
  • De tweede categorie zijn de 'verkeerde kant' slagen: gekapte smash en de reverse geslagen smash.

Deze worden hieronder verder besproken.

Geacteerde (sprong)smash

In deze trickshot gaat het erom dat je een drop shot speelt met zoveel bombarie dat de tegenstander denkt dat het om een smash gaat.
Daar zijn twee trucs voor: 

  1. Springen 
  2. Een kreet slaken. 

Het is niet subtiel, maar wel leuk als je je tegenstander(s) naar achteren ziet gaan, terwijl jij een onschuldige dropshot achter het net neer legt. Werkt maar 1 keer.


Ingehouden (sprong)smash

Deze trickshot gaat een stap verder dan alleen wat springen of schreeuwen. In deze variant is ook de slag-aanzet tot 10 centimeter voor de slag identiek aan een (gesprongen) smash. Pas op het allerlaatst, en dat vereist een uitstekende timing, vertraag je je racket en de shuttle krijgt precies net dat tikje waardoor die over het net gaat. Dus de baan is van een dropshot, maar de slag lijkt in alles op een smash.

Peter Gade doet het even voor (bekijk vanaf 6:00)


Gemiste smash

Dit is een overtreffende trap van de vorige twee. We hebben het nog nooit op de baan gezien, maar ... het kan:


Versnelde drop shot

Dit is eigenlijk het omgekeerd van bovenstaande slagen. Je doet alsof je een drop shot gaat spelen, maar op het allerlaatst kruip je wat dichter onder de shuttle en door een knijpbeweging maak je van de dropshot een clear.


Gekapte smash

De gekapte smash is een smash waarbij het racketblad iets gedraaid is ten opzichte van de slagbeweging. Bij een slagbeweging rechtuit (gele pijl) geeft dat een shuttle-richting die cross is en - als goed uitgevoerd - voorin terecht komt (rode stippen). Het effect van een aanvallende drop. Een leuke manier om je tegenstander op het verkeerde been te zetten.
Er zijn twee manieren om het racketblad die draaiing te geven: het makkelijkst is dat je het racket weer vasthoudt in de normale shakehandgrip, alleen dan nog iets de andere kant op gedraaid. Wat moeilijker, maar wel sneller uit te voeren, is dat je je racketgrip ongewijzigd laat, maar de draaiing haalt uit je pols/onderarm. Niet eenvoudig, wel de weg naar perfectie.
Let op: wat je echt niet moet doen is de slagbeweging cross maken (richting de rode lijn), dan ben je je schouder aan het forceren. De slagrichting MOET rechtuit (richting de gele lijn), alleen dan is het een schijnslag! Bekijk het filmpje vanaf 6:00.


Reverse smash

De reverse smash is ook een gekapte smash, maar dan je racket de andere kant op gedraaid. In het plaatje hierboven zou dan de slagrichting over de rode stippellijn lopen, met een shuttlebaan die de gele pijl volgt. Het wordt in wedstrijden bijna nooit gebruikt, omdat de timing nóg lastiger is dan de normale gekapte smash. De kans is nogal groot dat de shuttle in het net of midden in het voorveld komt.
Ook hier kan je in de slagvoorbereiding je racketgrip al draaien, of, voor de technici onder u: op het moment van de slag het racket draaien. Daar hebben we een heldere instructie van: