Service-return trickshots

Er zijn trickshots die je specifiek als return op een korte service kan spelen:

  • Korte return naar de verkeerde kant
  • Geslicete backhand return
  • Geslicete forehand return
  • Reverse slice forehand
  • Fake push

Deze worden hieronder verder besproken.

Korte return naar de verkeerde kant

Ook bij de return kan je lichaamstaal inzetten voor een trickshot waarbij je me je backhand kort terugspeelt naar links, terwijl je tegenstander denkt dat je naar rechts (gevoelsmatig: rechtuit) gaat retourneren.
Hiervoor heb je wel wat manoeuvreerruimte nodig, dus de service moet niet alleen te retourneren zijn met je backhand, maar hij moet ook iets te hoog zijn geslagen.
Wat je met je lichaam doet is inzetten voor een backhand return naar rechts (voor de serveerder links). Maar je kruipt als het ware onder de shuttle en laat je racket iets naar achter vallen, zodat de slag de shuttle naar links laat gaan. Pas op het allerlaatste moment verander je die hoek waarmee je slaat.
Ook na het raakmoment beweeg je je lichaam naar rechts (je gaat all in), zodat nog steeds je tegenstander denkt dat de return naar rechts is.
Bewaak daarna wel de korte return op jouw return rechtuit. De korte is voor jou, en komt-ie hoog dan is het een lekker hapje voor de je partner, tenminste als die heeft opgelet.
Deze truc is relatief makkelijk als je zelf links staat, maar effectiever als je hem vanuit het rechtervak uit weet te voeren.

Als je streeft naar perfectie:                                                                                                                 

Dat het ook kan met een forehand-servicereturn vanuit het linkerservicevak. Dat vereist iets meer techniek, maar het kan:


Geslicete backhand return

Deze komt in drie varianten:
  • De eerste variant is niet-subtiel, maar wel relatief eenvoudig uit te voeren. Het is een backhand return die je steekt met een schuin naar voren gehouden racket. Een backhandslag speel je normaal met het blad loodrecht naar de shuttle toe. dat geeft de maximale kracht-overdracht. Maar bij deze trickshot draai je je racket naar voren, zodat het blad onder een hoek de shuttle gaat raken. Je slagrichting is nog steeds richting de shuttle, je steekt/duwt het racket voor je gevoel recht naar voren. Omdat je racket en daarmee het blad schuin staat, verdwijnt de shuttle naar de rechter hoek. Omdat de slagkracht-overdracht niet optimaal is, moet je wel iets harder slaan/steken. We hebben geen beelden gevonden, maar het is de backhand-variant van de geslicete forehand return verderop die wel op youtube staat.
  • Er is ook een tweede veel subtielere variant die de shuttle niet voorin laat droppen, maar juist achter de voorspeler terecht laat komen. Het vereist veel meer techniek, omdat je vlak voor het raakmoment je racket terugtrekt en daarna een korte tik geeft door een knijpbeweging:
  • En voor de shuttle-kunstenaars onder ons: Als je op het moment van de slag extreem hard knijpt, kan je de shuttle ook strak achterin krijgen. Het is vertoond op de training, maar vereist wel een heel krachtige knijp-techniek die niet veel mensen in huis hebben.

Geslicete forehand return

Dit is de forehand-variant van de eerste variant van de geslicete backhand return.
Ook deze slag is relatief eenvoudig uit te voeren. Het is een forehand return die je uitvoert met een schuin/gedraaid gehouden racket.
Een slag speel je normaal met het blad loodrecht naar de shuttle toe. dat geeft de maximale kracht-overdracht. Maar bij deze trickshot draai je je racket iets, zodat het blad onder een hoek de shuttle gaat raken.
Je slagrichting is nog steeds richting de shuttle, je slaat je racket nog steeds recht naar voren. Omdat je racket en daarmee het blad schuin staat, verdwijnt de shuttle naar de linker hoek.

Omdat de slagkracht-overdracht niet optimaal is, moet je wel iets harder slaan:


Reverse slice forehand

Dit is de reverse-variant van de geslicete forehand return. Je speelt hem als return op een keurig laag aangeslagen korte service op je forehand, die je naar rechts laat verdwijnen terwijl de slagrichting naar links is.
De truc zit er in je racket 'reverse' gedraaid vast te houden. Helaas geen beeldmateriaal, dus je zult het hier mee moeten doen.


Fake push

In de fake push is de schijn dat je juist de shuttle naar achter lijkt te willen pushen, en mist ... waarna je alsnog een netdrop speelt: